top of page

הגנה מן הצדק - 3
התעלמות ממצב בריאותי לקוי, מניעת טיפול רפואי וניצול מצוקה רפואית של הנחקר

315 logo light HR.jpg

חקירת המשטרה בתיק 4000 נוהלה מתוך הלך מחשבה לפיו 'המטרה מקדשת את האמצעים'. כפועל יוצא, פעם אחר פעם, בוצעו פעולות חקירה אסורות, יוצאות דופן באכזריותן, האסורות בחוק.

בעדותו סיפר ניר חפץ:

"התעוררתי בבוקר עם מאות עקיצות של פשפשים וכל גופי מכוסה שלפוחיות. כשהגעתי בבוקר לחקירתי אז ביקשתי רופא כדי שיתנו לי משהו להרגעה ותשובתו הייתה: 'לא מתים מזה'... היו לי מאות שלפוחיות בידיים ובגוף ואני לא מאמין שהקריטריון לראות רופא זה רק כשנשקפת סכנת חיים."
 

ההתעקשות שלא להפנותו לרופא הובילה להתדרדרות במצבו הרפואי של חפץ. רק כעבור שמונה ימים, ובעקבות דליפת תנאי מעצרו לתקשורת, הוא הופנה לרופא שנתן לו טיפול מתאים. הרופא, שהזדעזע ממצבו של העצור, מתח ביקורת קשה על תנאי מעצרו.
 

כך העיד החוקר רס"ר יניב פלג בבית המשפט: "כשהוא [הרופא] יצא החוצה הוא אמר לי שהוא מאוד כועס על המצב הרפואי של ניר חפץ, הוא אמר לי שהוא מתכוון לדווח על זה לקצין רפואה ראשי של המשטרה והוא לא מבין למה הוא הגיע למצב הזה".

 

capture.jpg
capture.jpg

נוסף על כך, החוקרים גם התעלמו ממצוקות רפואיות אחרות של ניר חפץ, כאלה שאף מסכנות חיים, ומנעו ממנו קבלה של תרופה שהוא נזקק לה ללחץ דם גבוה.

במקרה אחד, מצב זה הוביל את חפץ להתמוטט. רק אז נאותו החוקרים לאפשר לחובש לבדוק אותו.
 

חפץ בעדותו: "אחרי שהחקירה הסתיימה השאירו אותי עוד 3 שעות והתשישות הזו ששאלו אותי שאלות, גרם לזה שהתמוטטתי. רק אז הביאו חובש שמדד לי לחץ דם וכו'. זה נגמר בזה שנפלתי על הרצפה".
 

כדי להוסיף חטא על פשע, החוקרים אף לעגו לחפץ על מצבו האומלל. כך תיאר חפץ את הדברים בבית המשפט:
 

ש. "החוקרים גם די השתעשעו מהנושא הזה של הגירודים?"

ת. "כן, הריצו בדיחות עלי כל הזמן"

ש. "הריצו דחקות נכון?"

ת. "צחקו עלי כל הזמן ... כל הזמן. הסתלבטו עלי על הסבל שלי".

 

חוקריו של חפץ ניצלו באופן בוטה ומחפיר את מצבו הרפואי ומנעו ממנו טיפול, כאמצעי לחץ בחקירה. כך עולה באופן חד משמעי מדבריו של החוקר יניב פלג לאחר שחפץ לא ענה כפי שהוא רצה לשאלה שהפנה אליו:

יניב פלג: "שווה לך את כל הגירודים האלה והבלאגן הזה והסבל הזה והחוסר שינה הזה?"

ניר חפץ: "זה מגרד בטירוף."

יניב פלג: (...) "אני רק שואל אם [זה] שווה לך את כל הסבל הזה"

 

משנתגלה השימוש הפסול של החוקרים במצוקתו הרפואית של חפץ בעת המשפט, מתחו השופטים ביקורת על התנהלות החוקרים:

כב׳ השופט שחם: "השאלה היא מה הקשר בין הסבל הזה לבין (תשובתו של חפץ לחקירה)? אדוני עשה קשר בין השניים (...)? למה יש קשר בין השניים? אם הוא לא ייתן את (התשובה שנתן)? אז ייתנו לו לישון? אז יטפלו במצבו הרפואי? מה יקרה אם הוא לא ייתן תשובה? זה לכאורה מה שמשתמע מהאמירה."

החוקר יניב פלג: "לא, חלילה. לא היה שם... העניין הוא אם מנסים להבין האם הוא היה עונה אז היה קורה א׳ או היה קורה ב'"

כב' השופטת פרידמן-פלדמן: "אם הוא היה עונה מה יקרה?"

החוקר יניב פלג: (...) "זה לא שאלה של אם אתה תגיד ככה יקרה ככה, זאת אומרת לא הבטחתי לו כלום, לא אמרתי לו שיכול לקרות"

כב׳ השופט שחם: "לא הבטחת לו במפורש שום דבר, זה נכון אבל יצרת איזשהו קישור בין שני דברים וזה יכול להיות שיש בזה כדי להטריד."

החוקר יניב פלג: "יכול להיות, שוב, אני מקבל את הפידבק של בית המשפט המכובד, אבל מנגד הוא היה חשוד בפלילים, הוא לא נתן גרסה, וזה שהוא לא נותן גרסה יש משמעות להמשך המעצר שלו".

 

נראה שלא ניתן להפריז באכזריות בה נקטו החוקרים כלפי חפץ, תוך שהם פורצים כל גבול מקובל וחוקי בחקירה. סירוב למתן טיפול רפואי, זלזול, לעג, ניצול מצב רפואי כמנוף לחץ על חשוד לצרכי חקירה. כל אלה נראים כאילו הם לקוחים ממשטרים אחרים. במדינת חוק מתוקנת לא ניתן לעבור לסדר היום נוכח התנהלות פושעת כזו.

כל בר דעת יכול להבין מה ערכה של גירסה שניתנת תחת עינויים שכאלה.

bottom of page